dissabte, 6 de desembre del 2014

Notícia

DECLARACIONS

Parla Joaquim Gay de Montellà i Ferrer-Vidal, president de Foment del Treball:

[...] I avui la convocatòria era per manifestar el que ja sabeu, que és la formalització de la candidatura meva com a president de Foment de Treball Nacional, i l’elecció també dels candidats a secretaris pels propers quatre anys. Bé, l’anterior és un període interessant i important que ha marcat la nostra manera de ser durant els darrers quatre anys, i ara el repte és consolidar, millorar i ajudar el país en aquests propers quatre anys. És per això que em fa il·lusió tornar-me a presentar i seguir més anys, i especialment, doncs, és significatiu la participació a la junta directiva que tenim d’una manera significativa per membres de col·lectius tant sectorials com territorials com consorcis individuals del Foment del Treball. És per tot això i pel nostre compromís amb la CEOE i, en aquest cas i durant aquests dies, amb la figura del candidat del president Joan Rosell, en el qual el Foment, doncs, una vegada més vol mostrar la seva fortalesa, la seva unitat, el seu consens i la seva alta participació. I per tot això i amb el programa que jo donaré d’aquí a uns minuts als membres de l’Assemblea General del Foment del Treball, doncs com a president de la junta directiva, una vegada tinguem els resultats de la llista definitiva, nomenarem els càrrecs per al comitè executiu, i nomenarem els càrrecs de les comissions, que són molt importants, i nomenarem també les vicepresidències que, afegint la ja presidenta Helena de Felipe, com a presidenta de FEPIME, formaran els òrgans de govern habituals que prenen les decisions del Foment del Treball. També tenim la comissió assessora, i també tenim una comissió consultiva, i una comissió jurídica molt potent, [...] i molt important en aquests moments en què nosaltres volem assegurar i tenir elements significatius per als nostres conceptes, que al final són, com jo sempre repeteixo, generar riquesa i crear ocupació, per la qual cosa és important que tinguem aquesta seguretat jurídica i aquesta  estabilitat social i aquesta previsibilitat del governant. Bé, sense més paraules, estic a la vostra disposició per si hi ha alguna aportació addicional. També voldria destacar que avui m’acompanya en Joan Pujol, el secretari general, al qual jo li he demanat que m’acompanyi en el proper període de quatre anys com a secretari general. És una persona de gran experiència i de gran posicionament social i institucional. Bé, després he dit que faré referència a elements més concrets o tècnics, i jo com us deia fa uns moments em poso a la vostra disposició per si teniu alguna pregunta.

Tot seguit,  va començar el torn de preguntes dels periodistes allí presents.


NOTÍCIA

Gay de Montellà és reelegit president de Foment del Treball Nacional i reclama que Mas esgoti la legislatura

Gay de Montellà durant la roda de premsa
Font: Diari Expansión
BARCELONA (Redacció).- La patronal catalana Foment del Treball Nacional serà dirigida per segon cop consecutiu per Joaquim Gay de Montellà, després que l’Assemblea Electoral el ratifiqués com a president de la institució. També serà l’última legislatura, de quatre anys, segons contemplen els Estatuts de Foment, que limiten a dos els mandats. Amb motiu de la reelecció, el president va concedir el passat dijous 4 una roda de premsa a la seu de Foment, on va reclamar que Mas esgoti la legislatura.

Durant l’acte, el president va reivindicar un Foment “fort i unit” en un moment de “transformació econòmica i social”. Preguntat per la corrupció i la possible independència de Catalunya, Gay de Montellà va reclamar “que els polítics siguin previsibles”. També va dir que “la relació amb el Govern de Catalunya és bona, però cal tenir un governant que governi”. Seguint amb la relació Catalunya-Espanya, el president va explicar que la seva voluntat és que “s’arribi a una manera natural de diàleg, de negociació” i que “els polítics dialoguin”. Quant a la possibilitat d’unes eleccions anticipades, el cap de la institució va declarar que “no és bo tenir eleccions cada dos anys” i que “el normal és acabar els períodes que els ciutadans van decidir”. A més, va destacar que això “és fàcil que repercuteixi en l’economia catalana”. Respecte als pressupostos presentats pel Govern de la Generalitat dos dies abans, el president va titllar-los de “de difícil encaix”. També va dir que, més que presentar-se, li agrada “que els pressupostos s’aprovin”, ja que, si no, “la situació és molt inestable”.

El candidat electe va marcar com a objectiu principal de la seva legislatura “que Catalunya sigui capdavantera en inversions estrangeres”. També va refermar que cal assolir un mínim del “30% de participació de la dona” dins els òrgans de govern de l’entitat. Gay de Montellà va explicar que d’una legislatura a una altra passarien de tenir 10 vicepresidents a tenir-ne quatre. Una mesura, segons el president, per tal de “recuperar personalitat”. 


LA NOSTRA VALORACIÓ

L’assistència a una roda de premsa era una activitat que esperàvem, que crèiem que ens permetria veure i compartir una de les pràctiques habituals dels periodistes. Malgrat que a través del web de l’Agència Catalana de Notícies havíem vist diferents rodes de premsa –de Joan Herrera o de Ferran Mascarell, per exemple–, la que ens anava bé a tots i, alhora, la que potser sentíem més llunyana i desconeguda, era la del president de Foment del Treball Nacional, Joaquim Gay de Montellà.

Podríem reconèixer que no hauria anat malament buscar més informació del funcionament de Foment i del context en què es produïa la roda de premsa. Tanmateix vam poder entendre bé el que explicava Gay de Montellà, perquè no va entrar gens en concrecions. De fet, en algun moment sí que va haver d’aclarir a algun periodista el funcionament del procés electoral pel qual havia estat reelegit president de la patronal, així com la composició dels òrgans de govern de l’entitat.    

Deixant de banda la nostra inexperiència, vam experimentar les dificultats d’entrar a la roda de premsa: a la recepció de Foment ens van demanar els noms i cognoms de tots els integrants del grup, que ja prèviament el Daniel Ortín havia notificat per correu electrònic, i fins que no ens vam identificar tots no ens van deixar pujar a la “sala H”, on es faria la compareixença pocs minuts després de les 17h. Sincerament, el tracte rebut, correcte en tot moment, es passava de paternalista i la diferència d’edat, entre nosaltres i la majoria dels homes que es passejaven mudats pels passadissos decorats amb retrats d’antics presidents de Foment i plens de relíquies, es va fer palesa encara més quan vam ser el centre d’atenció amb l’arribada de Gay de Montellà a la sala. El reelegit president ens va reiterar la intenció que li féssim preguntes (per la qual cosa el Daniel Ortín va demanar-li que expliqués les causes de la bona relació entre patronal i sindicats, que havia mencionat el compareixent) i va mostrar en tot moment interès per conèixer què estudiàvem i per fer-nos partícips de tot el que argumentava.

La primera impressió en entrar a la sala va ser de sorpresa. Podíem imaginar una roda de premsa amb el compareixent dret davant d’un faristol i damunt d’una tarima central, també ho podíem fer amb l’orador assegut darrere d’una taula aixecada –com les rodes de premsa de futbol– però ens va sorprendre veure que el candidat electe s’asseia a la mateixa taula rodona on érem nosaltres i els periodistes. La nostra sorpresa va ser compartida pels periodistes en veure que una dotzena de joves (tres grups de la UPF) ocupaven la majoria de cadires. Els periodistes, que en general passaven dels 45 anys, es coneixien prèviament i amb Gay de Montellà també, que fins i tot es va referir pel nom a un dels que va preguntar.  Els que van arribar tard van demanar als companys de professió que els enviessin el contingut del que no havien pogut sentir. Complicitat en tot moment.

Vam comprovar les poques ganes de concretar que tenia el líder de Foment, que fugia d’explicar detalladament les propostes, tot i que en va mencionar algunes, i argumentava que ens passaria uns impresos amb la informació necessària. El president de l’entitat va preferir que fos Joan Pujol, secretari general, qui detallés alguna qüestió, malgrat que ho va fer molt resumidament. Tot això ens fa dubtar de la utilitat de certes rodes de premsa que, tot i deixar preguntar als periodistes, aporten poca informació nova.  


FOTOGRAFIA DEL GRUP A LA RODA DE PREMSA 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada